perjantai 4. toukokuuta 2012

Kukaan ei uhkaa saamelaiskulttuuria

Otsikon alla kirjoitti Lapin Kansassa(LK3.5.2012) Pirjo Wäisänen, joka on aiemminkin ottanut kantaa jälleen ajankohtaiseen alkuperäiskansa- ja maaoikeuskeskusteluun:
”Saamelaiskäräjien hallituksen jäsen Pirita Näkkäläjärvi kauhisteli (LK 25.4.) saamelaisvastaisen toiminnan ilmenemistä ja ihmetteli, kuinka polveutumisen perusteella moni lappilainen yrittää päästä saamelaiskäräjien jäseniksi.
Jos saamelaisvastaisuutta on, niin voidaan kysyä, miksi? Onko saamelaisten pyrkimys pienenä kansanryhmänä hallinnoivaan asemaan uhka niille, jotka kokevat olevansa juuriaan myöten Lapin alkuperäisasukkaita polveutumisen ja syntyperän perusteella?
Mitä tarkoittaisivat käytännössä saamelaisten erityisoikeudet? Mitä siitä seuraisi? Kävisikö niin, että Lapin maiden ja vesien käyttöä hallinnoisivat yksinomaan saamelaiset yli syntyperäisten lappilaisten, joiden esivanhemmat ovat maita asuttaneet jo vuosisatoja? Tämäkö olisi oikeudenmukaisuutta?
Siksi polveutumisen perusteella itsensä alkuperäiskansaksi identifioivat ihmiset eivät voi hyväksyä ILO-169 -sopimusta, mikäli se ei koske myös heitä. Ei sovi myöskään unohtaa muualta Lappiin muuttaneita. Heidän työpanoksensa ja veronmaksu ovat kehittäneet Lapin kyliä.
Presidentti Sauli Niinistön kannanotto ILO-169 sopimuksen tarpeellisuuteen Suomessa oli oikeudenmukainen. Saamelaisyrittäjien kielteinen kannanotto sopimuksen ratifioimiseen - vedoten erimielisyyksiin saamelaisten ja muiden paikallisien kesken - oli myös järkevä.
Tämä ei ole kannanotto saamelaisuutta, vaan niitä pyrkimyksiä vastaan, jotka toteutuessaan loisivat Lappiin epäoikeudenmukaisen tilanteen ja kasvavia erimielisyyksiä, jotka voisivat johtaa arvaamattomiin seurauksiin.
Ei kukaan uhkaa saamelaiskulttuuria, päinvastoin. Valtio on tukenut ja tukee rahallisesti saamenkielen ja -kulttuurin kehitystä sekä porotaloutta. Kulttuurikeskus Sajos nousi pystyyn pääosin valtion varoin ja porotalous saa korvauksia petojen sekä liikenteen aiheuttamista vahingoista.
Mikäli kansa itse pitää huolta kielestään ja kulttuuristaan ja siirtää tietonsa eteenpäin jälkipolville, niin kulttuuri pysyy elävänä ja vahvana.”
Toivon hartaasti, että Pirjo Wäisäsen ja muiden hänen laillaan ajattelevien asialliset ja käytäntöä sekä oikeudenmukaisuutta luotaavat näkemykset kantautuvat myös oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) ja erityisesti pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) korviin.
Itse asiassa uskon niin käyvän, sillä luotan Lapin nykyisten kansanedustajien olevan ajan tasalla ja myös toimivan tässä koko maakunnalle tärkeässä asiassa.

Veikko

11 kommenttia:

  1. Nyt onkin kyse siitä minkä katsotaan olevan poliittisesti järkevää, joten on tässä vaaransakin.

    Nykyinen EU talousmeno tukipaketteineen tuntuu olevan poliittisesti järkevää, vaikka se talousopillisesti meneekin päin helvettiä.

    Ettei vaan tässäkin tapauksessa pidettäisi kiinni härkäpäisesti hallitusohjelmasta ja taas mennään päin ...

    Poliitikko ei päätä mitään sellaista joka voisi vaarantaa läpimenon seuraavissa vaaleissa. Pitää siis laulaa niitä lauluja joita suurin osa äänestäjistä laulaa, oletetaan laulavan, taikka saadaan manipuloimalla laulamaan.

    Valitse helpoin vaihtoehto.

    VastaaPoista
  2. Niinpä. Ruotsalaisillahan tässä asiassa on ehkä helpoin vetää hallitusohjelmaa kun pääjoukko äänestäjistä on siellä läntisellä rannikolla ja Klemetti kumppaneineen täällä lisukkeina. Muilla poliitikoilla onkin sitten harkinnan paikka kun kenttää löytyy jo pitkin Lapinmaata päivittämään tietoja. Eikä vain tarinapohjalta.
    Pitää kyllä paikkansa tuokin mitä kirjoitat näistä EU-järkeilyistä.

    VastaaPoista
  3. Aivan.

    Montakohan prosenttia valtakunnan äänestäjäkunnasta löytyy saamelaisalueeksi katsottavalta alueelta? Siitä prosenttimäärästä riippuu, montaako poliitikkoa tämä asia ylipäätään kiinnostaa.

    Ruåtsalaisen kannanottoja taas en ihmettele yhtään. Heillä on jo vuosisatainen perinne hallita tässä maassa vähemmistönä enemmistöä. Tällainen demokratia on heille suorastaan verenperintöä. Sitä pyritään tietysti levittämään. Ei sillä ole väliä kuinka moni ohimennen polkeutuu.

    Demokratia on kuule niin kallis asia, ettei sitä parane luovuttaa jätkien käsiin.

    VastaaPoista
  4. PN ihmisoikeusrikkomus niputtaa ihmiset samaan läjään. Hyi sinua! Ei kovin intelligenssiä ajattelua.

    VastaaPoista
  5. Tarkoitatko "ON ihmisoikeusrikkomus..." vai onko jo PN eli Pohjoismaiden Neuvostokin mennyt syyllistymään ihmisoikeusrikkomukseen?
    Ehkä aika onkin ajamassa ihmisten tasa-arvon ja tasavertaisuuden ohi? Ehkä onkin opeteltava uudenlainen ajattelu ollakseen intellektuelli?

    VastaaPoista
  6. pn viittaa sk hallitukseen vahvasti?

    VastaaPoista
  7. ihminen on vapaa. Miksei sk myös tätä ideologiaa ymmärrä vaan pitää ihmisiä pelossa vallan ikeellään?

    VastaaPoista
  8. Fasismi meni muodista 1900-luvulla

    VastaaPoista
  9. Ihmisten niputtaminen on ihmisoikeusrikkomus. Tämä niputtaminen tarkoittaa sellaista, jossa puhutaan ryhmistä yhteneväisinä joukkoina, mutta ei niiden sisällä olevasta suuresta vaihtelusta ja kirjosta. Tällaista puhetta on esimerkiksi se, että kaikki tietyn ryhmän jäsenet olisivat tietynlaisia. Kritisoin voimakkaasti sellaisen myytin rakentamista, jossa puhutaan rekisterin ulkopuolella olevien saamelaisten suomalaistumisesta.

    VastaaPoista
  10. Hedelmällisempää olisi puhua kulttuurisesta ja kielellisestä uudelleenrakentamisesta, mutta tämähän ei ole käräjien nykypolitiikankaan linjauksessa. Hehän puhuvat harvainvallasta. Yksi menetetty suomalaistunut uus-"lappalaisraukka" ei tässä prosessissa tunnu missään, olen kuullut vaalilautakunnan pitkäaikaisen jäsenen sanovan. Tärkeintä on pitää kynsin ja hampain kiinni nykylinjasta....

    VastaaPoista
  11. suomalaistumista ei ole tutkittu tarpeeksi, jotta siitä voisi mitään lausua.

    VastaaPoista