torstai 5. huhtikuuta 2012

Leikkaa ja liimaa ympäristöselvitys

Lapin Kansassa oli 1.5.2012 vaihteeksi ihan mielenkiintoinen, ilmeisesti etelämpää toimitettu sunnuntaijuttu ”Leikkaa ja liimaa ympäristöselvitys”. Siinä toimittajakaksikko oli hoksannut tutkia konsulttien eri puolille laatimia ympäristövaikutus- eli yva-selvityksiä ja huomannut niiden koostuvan melkoisilta osiltaan aiemmista, muualla tehdyistä selvityksistä lainatuista elementeistä.
Konsultit ovat hoksanneet tehdä bisnekselleen katetta sananmukaisesti vain leikkaamalla ja liimaamalla vanhoja töitä uusiin raameihin.  Ja täydestä on näihin asti mennyt.
Hupaisiakin kommelluksia noissa askarteluissa on kuitenkin päässyt käymään. Jutun esimerkeissä on muun muassa Kemin Ajoksen sataman laajennuksen yva-selvitys, jossa puhuttiin Kymijoen-Suomenlahden vesiensuojelusta.
Ovathan Kymijoki ja Kemijoki sanoina foneettisesti lähellä toisiaan, mutta kun selostuksessa puhuttiin edelleen Uusimaasta, Päijät-Hämeestä ja Keski-Suomesta, on konsultilla ollut liimapuikkonsa kanssa ilmiselvästi kauhea kiire.
Inarissa kunta valmistautuu laadittamaan uusiksi Rovaniemen hallinto-oikeuden osittain kumoaman Ivalon alueen osayleiskaavan.  Sen valittivat nurin Inarijärvi-yhdistys, Inarin Luonnonystävät ja Lapin luonnonsuojelupiiri, joiden mukaan kunta oli vastoin lakeja ja valtioneuvoston päätöksiä kaavoittamassa matkailurakentamista Inarijärven rantojensuojelu- ja Natura-alueille.
Kunta valitti hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta päätti vetää valituksensa pois ja aloittaa suosiolla uuden kaavatyön.
Nyt kaavan tekijäksi on valittu Pöyry Finland Oy, joka aikoo selvitä urakasta yhteensä 45 500 euron laskutuksella.  Ajatuksena on, että varsinaisesta kaavan uusimisesta selvitään vanhoilla pohjilla, joten leikkaamista ja liimaamista voitaneen tässä tapauksessa ihan perustellustikin käyttää.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana kaavaurakkaan liittyy sen sijaan hallinto-oikeuden uutena asiana edellyttämä selvitys koko Inarijärven rantojensuojelualueen maankäytön kokonaistilanteesta, jota yhdistykset olivat vaatineet.
Tuosta selvityksestä Pöyry aikoo laskuttaa erikseen 3 000 euroa, koska sen tarjouksen mukaan ”vastaavia arvioita ei ole aiemmin Suomessa juurikaan tehty”.
Harmi, ettei valmista pohjaa  ole tällaiseen olemassa. Osoittanee vain, ettei vierekkäisten kaavoitusten kokonaisvaikutuksia ole Suomessa aiemmin vaadittu selvitettäväksi tai oma-aloitteisesti tehty.
Vaan eipä hätää, Pöyry katsoo ettei tuonkaan selvityksen tekemisessä tarvitse vetää kumisaappaita jalkaan ja mennä maastoon. Konsultin mukaan selvitys tehdään toimistotyönä ja olemassa oleviin aineistoihin nojaten.
Koska aiempia vastaavia selvityksiä ei siis ole olemassa, voinemme olla vakuuttuneita, ettei Pöyryn Inarijärvi-selvityksessä puhuta ainakaan Saimaasta tai Päijänteestä.
Toivottavasti ei edes niin, että Inarille katsottaisiin sopivan vielä tuhansia mökkejä ja satoja lomakeskuksia kun verrokiksi otetaan noiden eteläisten suurjärvien tilanne.

Veikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti